Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

ASTANGAJOOGA

Astanga jooga on fyysinen ja dynaaminen sekä liikunnallinen harjoitus. Harjoitus on yhtenäinen liikesarja jossa yhdistetään hengitys liikkeisiin. Liikkeet yhdistyy toisiinsa vinyasa-liikesarjan avulla. Lisäksi apuna käytetään drishtejä eli katseen kiinnittämisiä eri kohtiin, lihaslukkoja eli bandhoja, joiden avulla kehoa hallitaan. Hengitys on nimeltään ujjayi, se on voimakasta ja se puhdistaa kehoa ja antaa harjoitukselle meditatiivisen luonteen sekä rytmin asanoille ja niistä toiseen siirtymiseen.

Harjoitus on liikkeiltään aina sama. Vähitellen asanoiden eli liikkeiden määrää lisätään. (Huom! Vaikka näennäisesti liikkeet toistuvat samanlaisina, yksikään harjoitus ei ole koskaan samanlainen, mihin vaikuttavat monet seikat mm. tunne, energia, vireystila, vuorokauden aika jne.)


Astangajoogassa on kuusi sarjaa.

1.sarja on nimeltään  Yoga Chikitsa, joka keskittyy kehon puhdistamiseen kuona-aineista ja myrkyistä. Perusnotkeus ja joustavuus lisääntyvät sekä harjoitellaan kehon ja bandhojen hallintaa sekä hengityksen syventämistä ja sujumista.

2. sarja on Nadi Shodana, joka puhdistaa energiakehoa. Asanat vaativat yhä enemmän keskittymistä.

3. sarja Stira Bhaga jaetaan 4.osaan: a, b, c, ja d osiin. Tästä tulee yhteensä kuusi sarjaa. 


Astangajooga pohjautuu Patanjalin 8-askeleiseen tiehen. Fyysisen harjoituksen kautta saavutetaan kaikki 8 askelta.

Patanjalin 8-askelta:

  1. Yama. 5 ulkoista ohjetta/asennetta. Ahimsa, Satya, Asteya, Brahmacarya, Aparigraha
  2. Niyama; 5 sisäistä ohjetta/asennetta. Shaoca, Santosha, Tapah, Svadhyaya, Iishvara Pranidhana.
  3. Asana; fyysiset liikkeet tekevät kehosta kevyen, vahvan, puhtaan ja elinvoimaisen, mikä on henkisen kehityksen perusta. Ne poistavat mielen keskittämistä häiritsevät sairaudet sekä puhdistavat sisäelimet ja hermoston sekä energiakeskukset. Oikea asenne korostuu (apuna Yama ja Niyama) jotta harjoitus voi edetä kohti oikeaa päämäärää; eli kohti korkeinta Itseä.
  4. Pranayama; ujjayi-hengitys, muut hengitysharjoitukset
  5. Pratyahara; kun 4 ed. kohdan harjoittelu on puhdistanut, vahvistanut ja herkistänyt kehoa, mieltä ja hermojärjestelmää, voi tämä kohta toteutua. Eli mieli kääntyy kohti korkeinta Itseä, jolloin mielen 6 estettä voivat poistua (himot, viha, harha/kuvittelu, ahneus, kateus ja laiskuus) ja ihminen aistii elämän Pyhyyden ja Korkeimman läsnäolon kaikkialla mihin kohdistaa huomionsa.
  6. Dharana. Mielen keskittymiskyky. Huomion pitäminen korkeimmassa minuudessa  sekä sen jatkuva ajattelu
  7. Dhyana. Meditaatio. Ajatusten jatkuva virta meditaation kohteeseen. Alussa huomion pitäminen hengityksessä, bandhoissa ja drishteissä ja vinyasa-rytmissä.
  8. Samadhi. Tila jossa erillisyyden tunne, ego sulautuu Äärettömään Tietoisuuteen. Se on meditaatioon syventymisen aikaansaama yhteys korkeimpaan minuuteen ja tietoisuuteen. Tämä on joogan ylevin päämäärä. Keho, mieli ja sielu ovat rauhassa ja sykkivät puhtaan universaalin energian eli pranan elinvoimasta. Ihminen on saavuttanut autuuden, onnellisuuden ja pyhyyden. Tämä vaatii vuosien ja päivittäisen harjoituksen ja täydellisen omistautumisen ja antautumisen Joogan harjoituksille ja Korkeimmalle Tietoisuudelle.                                                                                                                          

 

Astangajoogan harjoittaminen aloitetaan aina alkeiskurssilla, kurssien ajankohdista ilmoitetaan erikseen. Näistä on erikseen maininta opetus ja ajankohtaista osiossa.

Astangajoogaa voi jatkaa alkeiskurssin käytyä viikkotunneilla ohjatuissa ryhmissä. Kursseille ilmoittaudutaan sähköpostitse INFOsalonjoogakeskus@gmail.com

 

 

 

 

 

 


 

©2017 salonjoogakeskus - suntuubi.com